Keuzehulp wijnklimaatkast: kies de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie

Keuzehulp wijnklimaatkast: kies de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie

WineCabinets heeft de oplossing voor de twijfelaar! Je wilt namelijk graag je wijncollectie op z’n best bewaren en je weet dat je hiervoor een wijnklimaatkast nodig hebt. Je hebt alleen geen idee welke wijnklimaatkast het beste bij jou past… Wij weten dat wel en helpen je daarom graag bij het maken van een keuze!
 
Op deze pagina leggen we je exact uit wat de verschillen zijn en waar je op moet letten bij het uitkiezen van een wijnkoelkast. Wij zijn ervan overtuigd dat je na het lezen van de keuzehulp, ook echt over kunt gaan tot het aanschaffen van de wijnkoelkast die het beste aansluit op jouw situatie!
 

Onze keuzehulp is opgebouwd in 4 onderdelen:

  1. Wijn serveren of langdurig opslaan
  2. Vrijstaande, inbouw of onderbouw wijnklimaatkast
  3. Aantal temperatuurzones
  4. Welke capaciteit

1. Wijn serveren of langdurig opslaan?

Bij het aanschaffen van een wijnkoelkast is dit de eerste keuze die je moet maken:

  1. Ik ga mijn wijnen vooral koelen en serveren.
  2. Ik ga mijn wijnen langdurig opslaan en/of laten rijpen.
  3. Ik wil zowel mijn wijnen koelen en serveren als langdurig opslaan en /of laten rijpen.
Bij keuze 1 past een ‘wijnklimaatkast’ het beste bij jou. Je wijnen hebben dan de perfecte temperatuur en zijn altijd klaar om meteen geserveerd te worden.
Bij keuze 2 past een ‘wijnbewaarkast’ beter bij jou. Deze soort wijnkoelkast biedt de perfecte omgeving voor het langdurig opslaan van je wijnen en bevordert het rijpingsproces. Valt jouw keuze op optie 3? Dan kun je het beste kiezen voor een wijnklimaatkast met meerdere temperatuurzones. Je kunt dan in één temperatuurzone je wijn opslaan die je wil koelen en serveren en in de andere temperatuurzone je wijnen die je langdurig wil opslaan en/of laten rijpen.
In onderdeel 3 gaan we verder in op temperatuurzones.
 

2. Vrijstaande, inbouw of onderbouw wijnklimaatkast?

De meest gekozen wijnklimaatkast is een vrijstaand model. Een vrijstaande wijnkoelkast heeft rondom, 10 cm. ruimte nodig zodat het ventilatiesysteem goed z’n werk kan doen en de wijnkoeler goed zijn hitte kwijt kan. Houdt er hierbij wel rekening mee dat een vrijstaande wijnkoelkast ruimte in beslag neemt.
 
Heb je deze ruimte nodig en zie je liever de wijnkoelkast strak geïntegreerd in het interieur van je keuken? Kies dan voor een onderbouw of inbouw model.
Een onderbouw wijnklimaatkast wordt onder het keukenblad of een kast geplaatst en heeft het voordeel dat deze rondom het apparaat geen extra ruimte nodig heeft. Een onderbouw wijnkoelkast ventileert aan de voorkant. Dit is te zien aan het luchtrooster. (Dit luchtrooster mag nooit geblokkeerd worden!)
 
Onze inbouw wijnkoelkasten worden volledig geïntegreerd en ingebouwd in uw keuken net zoals bijvoorbeeld bij inbouw magnetrons/ovens wordt gedaan.
Omdat het inbouwen van deze soort wijnkoelkasten best wat werk is, raden we je aan om deze te laten installeren door een van onze monteurs of de keukenboer. Het is onder andere belangrijk om te weten dat de wijnkoelkast twee ventilatie uitgangen nodig heeft en de nis daar dus geschikt voor moet zijn. Wil je de inbouw wijnkoelkast toch liever zelf installeren? Dan wijzen we je graag op de ‘installatie tips’ die we hebben opgesteld voor onze klanten die geen twee linker handen hebben.
 

3. Aantal temperatuurzones?

Ben je van plan om maar één type wijn op te slaan? Dan is een wijnkoelkast met één temperatuurzone al genoeg. Als je zowel rode als witte wijn wil gaan bewaren, kan je het beste voor een wijnkoeler met twee temperatuurzones kiezen. Met drie temperatuurzones bewaar je je wijncollectie op drie verschillende serveertemperaturen. Dit is handig als je champagne, witte wijn en rode wijn klaar wil gaan serveren. Je kunt een tweede of derde temperatuurzone ook altijd gebruiken voor het langdurig opslaan en laten rijpen van je wijnen.
 

4. Welke capaciteit?

De opslagcapaciteit die aangegeven wordt bij de specificaties bij onze wijnkasten en wijnkoelers zijn gebaseerd op het formaat van een standaard fles van het type "Bordeaux 75cl". Je kunt hier een keuze maken op basis van jouw vereisten en natuurlijk je beschikbare ruimte. Belangrijk om hierbij te weten is dat de opslagcapaciteit dus kan veranderen wanneer je wijn gaat opslaan van andere formaten en/of vormen. Wanneer je dus bijvoorbeeld alleen ‘Bourgogne’ flessen opslaat, heb je ongeveer 25-30% minder opslagcapaciteit dan de oorspronkelijk berekende hoeveelheid voor Bordeaux-flessen.
 

We hopen dat je nu wat wijzer bent geworden als het gaat om wijn op de juiste manier te bewaren en serveren. Mocht er toch iets onduidelijk zijn of heb je nog vragen dan kan je altijd contact opnemen door op de chatknop te drukken of naar onze contact pagina te gaan.