Hoe bouw je een wijnklimaatkast in?

Hoe bouw je een wijnklimaatkast in?

Stel, je nieuwe inbouw of onderbouw wijnklimaatkast is net geleverd en je kan niet wachten om je eigen wijnen erin te rangeren. Je hebt alleen geen idee hoe je je wijnklimaatkast moet inbouwen. Onze installatietips helpen jou hierbij zodat jouw wijnklimaatkast op de juiste manier wordt ingebouwd en je snel kunt genieten van jouw, op perfecte temperatuur gekoelde wijn. Lees verder op onze installatie service pagina als je toch liever hebt dat wij de installatie voor je verzorgen.
 
In 6 eenvoudige stappen leggen we je graag uit hoe het installatieproces werkt. Bekijk wel altijd van tevoren de handleiding die meegeleverd wordt. Het installatieproces verschilt namelijk per type en merk!
 

De 6 stappen zijn als volgt:

  1. Benodigdheden voor de inbouw
  2. Bepalen van de draairichting van de deur
  3. De juiste plek bepalen voor de wijnkoelkast (stopcontact)
  4. Zorgen voor een goede ventilatie
  5. Waterpas zetten
  6. Vastzetten van de wijnklimaatkast

1. Benodigdheden voor de inbouw

  • Accuboormachine
  • Rolmaat
  • Waterpas

2. Bepalen van de draairichting van de deur

Voordat je de wijnkoelkast in de nis zet bepaal je altijd eerst welke draairichting van de deur het beste is in jouw situatie. Door dat eerste te bepalen voorkom je dat je de wijnkast meerdere keren in en uit de nis moet halen. Het is hierbij natuurlijk belangrijk dat de deur goed open gaat en jij gemakkelijk bij alle wijnen kunt.
 

3. De juiste plek bepalen voor de wijnkoelkast (stopcontact)


De meeste wijnkoelers die wij aanbieden hebben een kabellengte van 1.50 tot 2.00 meter. Houd er hierbij dus rekening mee dat je de wijnkoelkast direct in een stopcontact kunt aansluiten en dat deze niet te ver van de wijnklimaatkast vandaan ligt. Onze wijnklimaatkasten presteren het best wanneer deze direct, zonder verlengkabel zijn aangesloten op een stopcontact.
 

4. Zorgen voor een goede ventilatie


Zorg altijd voor een goede ventilatie bij een inbouw en onderbouw wijnklimaatkast. Een onderbouw wijnklimaatkast ventileert aan de voorkant. Dit is te zien aan het rooster aan de voorzijde van de wijnkoelkast. Wij raden je aan om hiervoor een eigen plint, met daarin een ventilatierooster te bevestigen. Deze plint met ventilatierooster zorgt voor een mooie afwerking zodat de kast één geheel wordt.

Een inbouw wijnklimaatkast daarentegen, ventileert aan de achterkant. Het is daarbijj gebruikelijk om aan de achterzijde in de nis een gat van 50 x 4 cm. te maken en op en onder de kast 2 gaten te maken voor een goede luchtdoorstroom.

5. Waterpas zetten


Voor een strakke plaatsing wil je natuurlijk dat alles waterpas staat. Meet met je waterpas of de voorkant van je wijnklimaatkast gelijk staat met de voorkant van de kast. De meeste wijnklimaatkasten in ons assortiment beschikken over verstelbare poten. Mocht de wijnkast dus niet helemaal waterpas staan, kun je altijd nog de onderkant van de voeten verstellen.

6. Vastzetten van de wijnklimaatkast


Wanneer je wijnkoelkast waterpas in de nis staat, zet je hem vast. Het is erg belangrijk dat je bij deze laatste stap altijd je meegeleverde handleiding volgt. Het vastzetten van de wijnklimaatkast verschilt namelijk per type en merk.


Na het uitvoeren van deze 6 eenvoudige, maar belangrijke stappen is je wijnkoelkast helemaal klaar voor gebruik en kun je je wijn gaan rangschikken. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is optimaal genieten van je favoriete, perfect gekoelde wijncollectie!