De 5 gouden regels voor de perfecte wijnkast

De 5 gouden regels voor de perfecte wijnkast

De 5 gouden regels voor de perfecte wijnkast

De onderstaande 5 gouden regels gelden voor zowel wijnklimaatkasten en wijnbewaarkasten. Natuurlijk geldt; hoe langer je je wijncollectie opslaat, hoe belangrijker de 5 gouden voor jouw wijnklimaatkast of wijnbewaarkast zijn.

1. Constante temperatuur

De perfecte bewaartemperatuur voor rode wijn is rond de 12°C, maar een kleine temperatuurstijging of daling (tussen de 10°C en 14°C) kan in de meeste gevallen geen kwaad.

2. Vibraties

Vibraties kunnen de smaken in de wijn doen aantasten, hierdoor moet een wijnkast ervoor zorgen om de vibraties zo minimaal mogelijk te houden. Houten wijnplateaus absorberen vibraties beter dan metalen wijnrekken. Hiernaast beschikken de meeste wijnkasten ook over een vibratiedemper. In de ideale situatie kies je voor een wijnkast met houten legplateaus en een vibratiedemper.

3. Licht

Licht zorgt ervoor dat het rijpen van de wijn sneller verloopt. Dit is dus absoluut niet wat je wilt. Hierdoor zijn bijna alle wijnklimaatkasten voorzien van glas met UV-protectie. Onze wijnbewaarkasten gaan een stapje verder, want die zijn uitgerust met een solide deur zonder glas. Zo laat je je wijn echt tot rust komen. Bijna alle wijnkasten maken gebruik van ledverlichting. Deze zijn niet schadelijk voor de wijn.

4. Slechte geuren

De kurk in een wijnfles droogt door de tijd heen meestal uit, wat ervoor kan zorgen dat slechte geuren in de wijn terecht komen. Dit kan de smaak van de wijn sterk beïnvloeden. Ben je van plan om wijn langer te bewaren of te laten rijpen in een wijnbewaarkast? Zorg dan dat deze is uitgerust met een ventilatiesysteem of een koolstoffilter. Een koolstoffilter moet ieder jaar worden vervangen, deze kan aangevraagd worden door contact met ons op te nemen.

5. De juiste luchtvochtigheid

De labels en de kurk drogen meestal uit als de luchtvochtigheid te laag is in een wijnklimaatkast of wijnbewaarkast. Er zijn wijnkasten die de luchtvochtigheid stabiel houden tussen de 50% en 75%. Dit is een ideale functie voor wijnbewaarkasten, waarin de wijnen voor een langere tijd worden bewaard en gerijpt. 

We hopen dat je nu wat wijzer bent geworden als het gaat om wijn op de juiste manier te bewaren en serveren. Mocht er toch iets onduidelijk zijn of heb je nog vragen dan kan je altijd contact opnemen door op de chatknop te drukken of naar onze contact pagina te gaan.